Ekolojik sertifika, endüstriyel ürünlerde ve tarımsal ürünlerde tüm aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlerdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2010 yılında Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğin çıkarılma amacı, organik tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi, organik tarımsal üretimin ve pazarlamanın düzenlenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ve ekolojik dengenin korunmasına yönelik esasları belirlemektir. Yönetmeliğin kapsamı ise şu şekilde açıklanmıştır: Her çeşit bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretimi Kullanılacak girdilerin organik tarım yöntemlerine uygun olarak üretilmesi veya temin edilmesi Gıda veya yem olarak kullanılan mayalar Orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması
SERTIFIKASYON
Türkiye
Geleneksel tarım faaliyetlerinde, bilinçsiz ve sorumsuz şekilde tarımsal ilaçlar ve kimyasal gübreler kullanılmaktadır. Bunlar ne yazık ki tarım ürünleri üzerinde kalıntı bırakmaktadır ve tüketildiği zaman insan vücuduna girerek organ ve dokularda birikmekte ve kanserden, üreme bozukluklarına, sinir sistemi rahatsızlıklarından gen mutasyonuna, dolaşım sistemi bozukluklarından bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına kadar birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Öyle ki anne rahmindeki doğmamış fetus bile bunlarda etkilenmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklere bile geçebilmektedir. Araştırma sonuçlarına göre yetişkinlere göre çocuklarda bu tür sağlık problemlerine daha fazla rastlanmaktadır.
EKOLOJIK
Türkiye
Ekim yapılan toprakta hormon kullanılmamışsa, zirai ilaçlar kullanılmamışsa, toprağın daha sağlıklı ve besleyici ürünler vermesi muhakkaktır. Yapılan çeşitli araştırmalar, tarımsal üretimde kullanılan birçok kimyasal ilacın insan sağlığını olumsuz etkilediğini ve bir takım rahatsızlıklara yol açtığını göstermiştir. Bu tür etkilenmeler yetişkinlere göre çocuklarda daha yüksek oranda izlenmiştir. Keza bu şekilde üretim yapan çiftçiler ve tarım işçilerinde de bu oran yüksektir. Ekolojik olarak etiketlenen ürünlerin sertifikalandırılma usul ve esasları ilgili yasal düzenlemelerle zorunlu kılınmıştır. Bu ürünlerin üretim aşamaları, bağımsız denetim ve sertifikasyon firmaları tarafından kontrol altında tutulmaktadır.
EKOLOJIK
Türkiye
Ekomark© Standardı, hem üretim sektöründen hem de hizmet sektöründen çok sayıda ürün grubunu kapsamaktadır. Bu ürün gruplarının kapsamı ve her bir grupta yer alan ürünlerin sayısı sürekli gelişmektedir. Bir ürüne Ekomark© Etiketi kullanma izni verilebilmesi için, hem ilgili kriterleri tam olarak karşılamış olması hem de en iyi uygulama ve performans koşullarını sağlaması gerekmektedir.
EKOLOJIK
Türkiye
Ekolojik sertifika, endüstriyel ürünlerde ve tarımsal ürünlerde tüm aşamalarında insana ve ekosisteme zararlı hiçbir kimyasal girdi, katkı maddesi ve yöntem kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı ürünlerdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 2010 yılında Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğin çıkarılma amacı, organik tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi, organik tarımsal üretimin ve pazarlamanın düzenlenmesi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ve ekolojik dengenin korunmasına yönelik esasları belirlemektir.